Nachmielone ekstrakty

Ekstrakty z chmielu to rodzaj ekstraktu sporządzanego z chmielu. Chmiel to żeńskie kwiaty rośliny chmielowej, która należy do rodziny Cannabaceae. Stosuje się go w piwowarstwie, aby nadać piwu gorycz, smak i aromat. Ekstrakty chmielowe mogą być wykorzystywane także w innych zastosowaniach, na przykład do pieczenia lub gotowania.

 

Ekstrakty chmielowe są wytwarzane przez gotowanie chmielu w wodzie w celu wydobycia jego olejków i aromatów. Ekstrakt dodaje się do piwa podczas procesu warzenia. Ekstrakty chmielowe można znaleźć w większości sklepów z artykułami dla piwowarów.

 

Niektóre ekstrakty z chmielu są wykonywane w procesie zwanym ekstrakcją w stanie nadkrytycznym. W tym procesie do ekstrakcji olejków i aromatów z chmielu wykorzystuje się dwutlenek węgla. Zaletą tego procesu jest to, że nie wymaga użycia ciepła, które może zniszczyć niektóre związki aromatyczne zawarte w chmielu.

 

Istnieją dwa rodzaje ekstraktu chmielowego: płynny i suchy. Płynny ekstrakt chmielowy jest wytwarzany przez gotowanie chmielu w wodzie. Jest to najbardziej skoncentrowana forma ekstraktu i może być dodawana bezpośrednio do piwa. Suchy ekstrakt chmielowy powstaje w wyniku suszenia chmielu, a następnie mielenia go na proszek. Jest mniej skoncentrowany niż ekstrakt płynny i powinien być rozpuszczony.

 

Ekstrakt chmielowy można dodać na każdym etapie procesu warzenia piwa. Zazwyczaj jednak dodaje się go podczas gotowania lub w trakcie wtórnej fermentacji.

 

Używając ekstraktu chmielowego, należy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Zbyt duża ilość ekstraktu może sprawić, że piwo będzie miało gorzki lub nieprzyjemny smak.