Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

Drożdże

 Drożdże do piwa

Dysponujemy szerokim wyborem drożdży do piwa. Znajdziesz u nas zarówno podstawowe szczepy drożdży suchych, jak i specjalistyczne płynne drożdże piwowarskie. Najpopularniejsze odmiany drożdży piwnych stosowane przez piwowarów domowych oraz browary rzemieślnicze to US 05 oraz S 04. Pierwsze z nich to szczep typu amerykański ALE, produkujący dobrze zbalansowane piwa z niską zawartością dwuacetylu, o czystym smaku i rześkim odczuciu końcowym na podniebieniu. Szczep ten formuje czapę drożdżową i tworzy dobrą zawiesinę w czasie fermentacji. Idealnie nada się do piw w stylu: India Pale ALE czy też American Wheat.

Drożdże piwne S 04 to natomiast angielskie drożdże typu ALE wybierane ze względu na szybkość fermentacji oraz zdolność tworzenia zwartego osadu na koniec fermentacji, co ułatwia klarowanie piwa. Szczep rekomendowany do produkcji szerokiej gamy piw typu ALE, takich jak Stout lub Robust Porter.

 Właściwości drożdży suchych

Użycie suchych drożdży jest bardzo proste oraz nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C (80°F ± 6°F) wziętej w ilości 10-krotnie większej niż masa drożdży. Pozostawić na 15 do 30 minut, a potem delikatnie mieszać przez kolejne pół godziny. Tak otrzymany krem zadawać do zbiornika fermentacyjnego. Alternatywnie, zadawać drożdże bezpośrednio do zbiornika fermentacyjnego, utrzymując temperaturę brzeczki powyżej 20°C (68°F). Stopniowo rozsypywać suszone drożdże po powierzchni brzeczki upewniając się, że drożdże pokrywają równomiernie powierzchnię brzeczki, tak aby nie powstawały zbrylenia. Pozostawić na 30 minut, potem wymieszać używając napowietrzania lub poprzez dodatek brzeczki.

 Właściwości drożdży płynnych

Dla bardziej zaawansowanych piwowarów polecamy płynne drożdże piwowarskie firmy Fermentum Mobile. Znajdziesz tutaj pełną gamę szczepów zarówno dolnej, jak i górnej fermentacji o ścisłej charakterystyce stylu. Do piw pszenicznych polecamy szczep FM 41 ''Gwoździe i banany'', nadający piwu aromaty dojrzałego banana, idealnie komponującego się z pszeniczną podbudową słodową.

W mocnych piwach belgijskich, takich jak Dubbel czy Tripel odnajdą się szczepy FM 25 oraz FM 26, które swoim profilem wpasowują się w ramy belgijskich stylów. Proces przygotowania płynnych drożdży do piwa jest nieco bardziej skomplikowany niż w przypadku suchych drożdży piwnych, ale efekt w postaci gotowego piwa, szczególnie w stylach nietypowych jest nieporównywalnie lepszy. Dzięki temu rekompensuje nam dodatkowy czas pracy przy płynnych drożdżach piwowarskich.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl