Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana
Producenci

Drożdże

Posiadamy szeroki wybór drożdży do piwa. Znajdą Państwo u nas zarówno podstawowe szczepy drożdży suchych jak i specjalistyczne płynne drożdże piwowarskie.

Odmiany drożdży piwnych

Najpopularniejsze odmiany drożdży piwnych stosowane przez piwowarów domowych jak i browary rzemieślnicze to: US 05 oraz S 04.

Drożdże piwne US 05 to szczep typu amerykański ale produkujący dobrze zbalansowane piwa z niską zawartością dwuacetylu, smak czysty, rześkie odczucie końcowe na podniebieniu.Szczep ten formuje czapę drożdżową i tworzy dobrą zawiesinę w czasie fermentacji. Idealnie nadadzą się do piw w stylu: India Pale Ale, American Wheat.

Drożdże piwne S 04 natomiast to Angielskie drożdże typu ALE wybierane ze względu na szybkość fermentacji oraz zdolność tworzenia zwartego osadu na koniec fermentacji co ułatwia klarowanie piwa. Szczep rekomendowany do produkcji szerokiej gamy piw typu ALE, takich jak Stout, Robust Porter.

Właściwości drożdży suchych

Użycie suchych drożdży jest bardzo proste oraz nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy rozsypać drożdże na powierzchni sterylnej wody lub brzeczki o temperaturze 27°C ± 3°C (80°F ± 6°F) wziętej w ilości 10-krotnie większej niż masa drożdży. Pozostawić na 15 do 30 minut. Delikatnie mieszać w ciągu 30 minut, i tak otrzymany krem zadawać do zbiornika fermentacyjnego. Alternatywnie, zadawać drożdże bezpośrednio do zbiornika fermentacyjnego utrzymując temperaturę brzeczki powyżej 20°C (68°F). Stopniowo rozsypywać suszone drożdże po powierzchni brzeczki upewniając się , że drożdże pokrywają równomiernie powierzchnię brzeczki, tak aby nie powstawały zbrylenia. Pozostawić na 30 minut, potem wymieszać używając napowietrzania lub poprzez dodatek brzeczki.

Właściwości drożdży płynny

Dla bardziej zaawansowanych piwowarów polecamy płynne drożdże piwowarskie firmy Fermentum Mobile. Znajdą Państwo tutaj pełną gamę szczepów zarówno dolnej jak i górnej fermentacji o ścisłej charakterystyce stylu. Do piw pszenicznych polecamy szczep FM 41 ''Gwoździe i banany'', nadający piwu aromaty dojrzałego banana idealnie komponującego się z pszeniczną podbudową słodową.

W mocnych piwach belgijskich, takich jak Dubbel czy Tripel odnajdą się szczepy FM 25 oraz FM 26 które swoim profilem wpasowują się w ramy belgijskich stylów. Proces przygotowania płynnych drożdży do piwa jest nieco bardziej skomplikowany niż w przypadku suchych drożdży piwnych, ale efekt w postaci gotowego piwa, szczególnie w stylach nie typowych jest nieporównywalnie lepszy. Dzięki czemu rekompensuje nam dodatkowy czas pracy przy płynnych drożdżach piwowarskich.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl