Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana
Producenci
Newsletter
Świeże info o nowościach i przecenach!
Przepisy i porady - cydr

Instrukcja wytwarzania cydru

Przygotowanie (około 1h):
1. Umyj i zdezynfekuj fermentor, pokrywkę i packę przy pomocy nadwęglanu sodu (lub innego środka przeznaczonego do odkażania) według instrukcji.
2. Torbę z zawartością wstaw do gorącej wody na 15 minut w celu zmiękczenia ekstraktu.
3. Ostrożnie przetnij torbę, i z suchej kieszeni wyciągnij saszetkę z drożdżami i słodzikiem następnie wlej ekstrakt do fermentora. Wypłucz opakowanie ciepłą wodą z resztek esencji i dodaj je do reszty.
4. Dolej 3 litry przegotowanej wody do fermentora i dodaj 1 kg glukozy lub cukru (jako gorszy zamiennik) następnie zamieszaj do rozpuszczenia.
5. Uzupełnij pojemnik wodą bieżącą do uzyskania objętości 23 litrów i ponownie zamieszaj.
6. Przyklej termometr do fermentora (na suchą powierzchnie), pozostaw na 10 minut do ustabilizowania
temperatury.
7. W temperaturze nieco poniżej 30 °C dodaj drożdże z torebki (cider yeast)i zamieszaj. Kolejne saszetki będą użyte w następnych etapach!
8. Zainstaluj rurkę fermentacyjną z wodą i zamknij fermentor szczelnie pokrywką.
Fermentacja:
9. Pozostaw wiadro w czystym miejscu, ustawiając je na ręczniku (przez pierwsze 2 dni może wystąpić
kipienie). Przez okres 7 dni należy zapewnić stałą temperaturę 20-25 °C. Jest ona bardzo ważna dla jakości trunku i zapewnienia odpowiedniej fermentacji. Temperatura poniżej 20 °C spowolni fermentację, a 15 °C całkowicie ją zatrzyma. Temperatura ponad 25 °C z kolei wpływa negatywnie na jakość cydru. Upewnijmy się też, czy cydr nie jest w zbyt chłodnym miejscu w nocy.
Przez ten okres nie należy otwierać fermentora!


Butelkowanie:
10. Po 7 dniach spróbuj cydr, jeśli jest słodki oznacza to, że fermentacja jeszcze się nie zakończyła,
ponieważ twoja temperatura ważenia była zbyt niska i musisz zostawić go jeszcze w fermentorze. Upewnij się też, że temperatura jest wyższa niż 20 °C i spróbuj znów cydr za 3 dni.
11. Gdy jesteśmy pewni, że proces fermentacji jest zakończony ( cydr w smaku nie jest słodki), dodajemy rozpuszczone w dzbanku, na bazie naszego cydru (0,5L) dwie pozostałe saszetki (sweetener i cider flavouring). Wlewamy ostrożnie mieszając aby uniknąć podniesienia się osadu z dna pojemnika i pozostawiamy na 24h.
12. Przed rozlewem zdezynfekuj butelki. Przelewaj cydr do butelek przy pomocy pompki lub rurki,
(pozostawiając 5 cm wolnego miejsca w szyjce butelki!) ostrożnie aby nie zlać osadu.
Przed zalaniem butelki wsyp do niej odmierzoną przy pomocy miarki odpowiednią ilość cukru. (4g/but. 0,5L).
Odmierzenie dokładnej ilości cukru jest bardzo ważne.
13. Po zakapslowaniu przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez 7 dni w celu sklarowania.
14. Po wyklarowaniu cydr jest gotowy do spożycia. Serwujemy chłodny, wylewając na raz bardzo ostrożnie z butelki, unikając fusów (naturalny osad z dna butelki).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl