Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana
Producenci
Newsletter
Świeże info o nowościach i przecenach!
Przepisy i porady - wino

Instrukcja wyrobu wina z esencji winogronowej Wine Kit.

Przygotowanie:

Umyj i zdezynfekuj fermentor (butlę), packę, pokrywkę oraz rurkę fermentacyjną. Odmierz i zaznacz  23 litry. Wysusz fermentor.

Mieszanie i rozpoczęcie fermentacji:                                                                                                            Zagotuj 5L wody i wlej do wiadra. Dodaj 4 kg cukru i mieszaj, aż do rozpuszczenia.
Ostrożnie przetnij worek z koncentratem, wlej do fermentora. Odrobiną ciepłej wody wypłucz worek i wlej do reszty.
Uzupełnij fermentor do 23 l objętości zimną, bieżącą wodą i wymieszaj bardzo dokładnie używając packi lub miksera.
Gdy temperatura ustabilizuje się poniżej 30 °C dodaj zawartość szaszetek : General Purpose Bayanus Wine Yeast i Wine Nutrients i zamieszaj (nie dodawaj innych saszetek, gdyż będą one użyte później).
Załóż pokrywę i zainstaluj w niej rurkę fermentacyjną z wodą. Gdy pojawią się pierwsze odgłosy z rurki oznacza to, że fermentacja się rozpoczęła.

Fermentacja:
Postaw pojemnik na zmywalnej powierzchni, gdyż podczas pierwszych 2 dni istnieje możliwość spieniania się.
Całość przechowywać w stałej temperaturze 20 - 25 °C przez 14 dni. Przez ten okres nie należy otwierać pojemnika.
Bardzo ważna jest kontrola temperatury dla odpowiedniej jakości wina i dla zapewnienia zakończenia procesu fermentacji w 14 dni.
W temperaturze poniżej 20 °C fermentacja będzie dłuższa, w temperaturze poniżej 15 °C fermentacja zostanie zatrzymana całkowicie natomiast w temperaturze powyżej 25 °C jakość wina pogorszy się.
Sprawdzaj temperaturę co kilka dni i upewnij się, że w nocy jest także odpowiednia.

Sprawdzenie zaawansowania procesu fermentacji:
Po 14 dniach sprawdź czy z rurki fermentacyjnej nie dochodzą odgłosy bąblowania, jeśli nie, nadszedł czas na spróbowanie. Jeśli wino w smaku jest słodkie należy je pozostawić jeszcze na kilka dni. W razie wątpliwości pozostawić do fermentacji, aż będziemy pewni, że nie jest słodkie w smaku.
Jeśli dysponujesz winomierzem (hydrometr) to mierzony ciężar właściwy wina (Specific Gravity) powinien wynosić mniej niż 0,995.

Klarowanie:
Po fermentacji dodaj zawartość saszetki Wine Stabilizer i zamieszaj przez 30 sekund.
Aby uzyskać słodycz białego wina należy dodać 150 g cukru. Do czerwonego wina nie należy dodawać cukru.
Dodać zawartość Finings A i energicznie mieszać przez 2 minuty, aby usunąć cały gaz z zawartości i pozostawić na około 1 godzinę. To bardzo ważne, aby wino było dokładnie wygazowane, inaczej klarowanie wina będzie długo trwało.
Po około 1 godzinie dodaj płyn Finings B prosto do wina i zamieszaj przez 10 sekund.
Zostaw wino do klarowania w chłodnym miejscu ze szczelnie zamkniętą pokrywą, najlepiej na podwyższeniu, jeśli późniejsze przelewanie będzie odbywało się przy pomocy rurki.
Klarowanie wina zakończy się po około 3 dniach, jeśli było dokładnie odgazowane inaczej klarowanie potrwa 1-2 tygodnie.

Butelkowanie:
Gdy wino jest już sklarowane umyj i zdezynfekuj butelki i rurkę.
Ostrożnie wlewaj wino do butelek. Jest bardzo ważne aby zrobić to ostrożnie, by uniknąć naruszenia osadu z dna. Inaczej dostanie się do butelki.
Następnie zakorkuj butelki używając korkownicy lub ręcznie.

Serwowanie i przechowywanie:
Wino jest gotowe do spożycia, ale nadal będzie się poprawiał jego smak jeśli zostawimy je na 3 miesiące w chłodnym i ciemnym miejscu.
Perfekcyjna temperatura przechowywania dla wina czerwonego 15-18 °C dla białego i różowego 8-12 °C.
Wino z esencji produkowane jest z najwyższej jakości składników, które są sprzedawane do winnic na całym świecie.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl