Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

ALTBIER 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych

5
58,00 zł 58.00

ALTBIER 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych - dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów.

Dostępność: ostatnie sztuki

Wysyłka w: 48 godzin

Kod produktu: 499

Producent: Esencje Smaku

quantity szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]

Opis

ALTBIER 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych - dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów.

Skład zestawu:

- 2 x ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg
- chmiel Hallertauer 2x30g;
- drożdże Safale S-33,
- instrukcja przygotowania.

Sposób przygotowania:

Pojemniki z ekstraktami słodowymi wstawić do gorącej wody(np. do miski) na 10 minut aby je rozluźnić (upłynnić). W czajniku zagotować wodę i wlać ją do ⅔ wysokości kubka z czystą łyżeczką.  Ostudzić do temperatury max. 30, min. 20 st. Celsjusza. Wsypać drożdże. Po 15 minutach zamieszać.

Do garnka wlać 5-10L wody i rozpuścić jasny ekstrakt słodowy. Podgrzać do wrzenia. Wrzucić chmiel w woreczku. Gotować na średnim ogniu (brzeczka musi lekko bulgotać) przez 60 minut z chmielem.

Zdezynfekować fermentor.

Na 5 minut przed końcem gotowania wyjąć chmiel i dodać drugi jasny ekstrakt słodowy. Po gotowaniu przelać brzeczkę do zdezynfekowanego wcześniej fermentora. Osad zebrany na dnie wylać. Uzupełnić zimną(najlepiej przegotowaną) wodą do objętości 23 litrów.

Upewnić się, że brzeczka w fermentorze ma temp. 20-25 st. Celsjusza. Zamieszać drożdże (ponownie) i wlać do pojemnika. Fermentor zamknąć pokrywą z rurką fermentacyjną albo zostawić z lekko uchylonym wiekiem (UWAGA! Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby umożliwić ujście CO2 z fermentora). Fermentacja burzliwa trwa 5-7 dni. Po tym czasie zlewamy piwo na fermentację cichą (bez drożdży zebranych na dnie) na 5-7 dni, pamiętając o dezynfekcji. Butelkować z dodatkiem 2,5-3,5g cukru (w postaci syropu wodnego szybciej refermentuje) na butelkę 0,5L.

Po 5-7 dniach refermentacji w temp. pokojowej w nienasłonecznionym miejscu wstawić na dwie doby do lodówki.

Smacznego!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl