Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

American IPA 15° BLG - piwo z ekstraktów

0
91,00 zł 91.00

American IPA 15° BLG - piwo z ekstraktów - mocno chmielone piwo górnej fermentacji, amerykańskie chmiele nadają mu wspaniały aromat cytrusów i owoców tropikalnych.

Dostępność: ostatnie sztuki

Wysyłka w: 48 godzin

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 9 pkt [?]

Opis

American IPA 15° BLG - piwo z ekstraktów - mocno chmielone piwo górnej fermentacji, amerykańskie chmiele nadają mu wspaniały aromat cytrusów i owoców tropikalnych.

Skład zestawu:

2x ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg,
Polepszacz do piwa 1 kg, Chmiel Columbus 30g,
Chmiel Centennial 30g,
Chmiel Simcoe 30g,
Chmiel Citra 30g,
Drożdże suche - Safale US-05,
Instrukcja przygotowania piwa.

Sposób przygotowania:

Pojemniki z ekstraktami słodowymi wstawić do gorącej wody (np. do miski) na 10 minut aby je rozluźnić (upłynnić). 

W czajniku zagotować wodę i wlać ją do ⅔ wysokości kubka z czystą łyżeczką. Ostudzić do temperatury max. 30, min. 20 st. Celsjusza. Wsypać drożdże. Po 15 minutach zamieszać. 

Do garnka wlać 5-10 L wody i rozpuścić ekstrakt słodowy. Podgrzać do wrzenia. Gotować na średnim ogniu (brzeczka musi lekko bulgotać) dodając chmiele (zgodnie z opisem poniżej).

Zdezynfekować fermentor. 

Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drugi ekstrakt oraz polepszacz do piwa. 

Po gotowaniu zlać brzeczkę znad chmielu do zdezynfekowanego wcześniej fermentora. Osad zebrany na dnie wylać. Uzupełnić zimną (najlepiej przegotowaną) wodą do objętości 23 litrów. 

Upewnić się, że brzeczka w fermentorze ma temp. 20-25 st. Celsjusza. Zamieszać drożdże (ponownie) i wlać do pojemnika. Fermentor zamknąć pokrywą z rurką fermentacyjną albo zostawić z lekko uchylonym wiekiem.

Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby umożliwić ujście CO2. 

Gotowanie i chmielenie:

Czas gotowania: 60 minut
Chmiel Columbus 30g, 45 min. (od 15 minuty wrzenia),
Chmiel Centennial 30g, 30 min. (od 30 minuty wrzenia),
Chmiel Simcoe 30g, 5 min. (od 55 minuty wrzenia)
Chmiel Citra 30g, 5 min. (od 55 minuty wrzenia).

Fermentacja i butelkowanie:

Fermentacja burzliwa trwa 5-7 dni. Po tym czasie zlewamy piwo na fermentację cichą (bez drożdży zebranych na dnie) na 5-7 dni, pamiętając o dezynfekcji.

Butelkować z dodatkiem 3g cukru (w postaci syropu wodnego szybciej refermentuje) na butelkę 0,5 L. Po 5-7 dniach refermentacji w temperaturze pokojowej w nienasłonecznionym miejscu wstawić na dwie doby do lodówki. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl