Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

American Pale Ale 12° BLG - piwo z ekstraktów

5
79,90 zł 79.90

American Pale Ale 12° BLG - piwo z ekstraktów - idealne na lato piwo górnej fermentacji. Lekkie, rześkie i aromatyczne dzięki chmieleniu na zimno.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Kod produktu: 501_20170702165157

Producent: Esencje Smaku

quantity szt.
Zyskujesz 7 pkt [?]

Opis

American Pale Ale 12° BLG - piwo idealne na lato. Dzięki zastosowaniu aromatycznych chmieli oraz chmieleniu na zimno otrzymujemy bogaty bukiet aromatów, który świetnie uzupełnia umiarkowaną słodowość piwa. Końcowa ilość alkoholu nie przekracza 5%.

Skład zestawu:

2x ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg,
Chmiel Mosaic - 30g,
Chmiel Chinook - 30g,
Chmiel Amarillo - 30g,
Chmiel Equinox - 30g,
Drożdże suche - Safale US-05,
Instrukcja przygotowania piwa.

Sposób przygotowania:

Pojemniki z ekstraktami słodowymi wstawić do gorącej wody (np. do miski) na 10 minut aby je rozluźnić (upłynnić). 

W czajniku zagotować wodę i wlać ją do ⅔wysokości kubka z czystą łyżeczką. Ostudzić do temperatury max. 30, min. 20 st. Celsjusza. Wsypać drożdże. Po 15 minutach zamieszać. 

Do garnka wlać 5-10 L wody i rozpuścić jeden jasny ekstrakt słodowy. Podgrzać do wrzenia. Gotować na średnim ogniu (brzeczka musi lekko bulgotać) dodając chmiele (zgodnie z opisem poniżej).

Zdezynfekować fermentor. 

Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drugi jasny ekstrakt słodowy. 

Po gotowaniu wyjąć wszystkie chmiele i przelać brzeczkę do zdezynfekowanego wcześniej fermentora. Osad zebrany na dnie wylać. Uzupełnić zimną (najlepiej przegotowaną) wodą do
objętości 23 litrów. 

Upewnić się, że brzeczka w fermentorze ma temp. 20-25 st. Celsjusza. Zamieszać drożdże (ponownie) i wlać do pojemnika. Fermentor zamknąć pokrywą z rurką fermentacyjną albo zostawić z lekko uchylonym wiekiem/

Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby umożliwić ujście CO2. 

Gotowanie i chmielenie:

Czas gotowania: 60 minut
Chmiel Chinook 30g, 45 min. przed końcem (od 15 minuty wrzenia) w siateczce muślinowej
Chmiel Mosaic 10g, 3 min. (od 57 minuty wrzenia.)
Chmiel Equinox 15g, 3 min. (od 57 minuty wrzenia)
Chmiel Cascade 15g. 3 min. (od 57 minuty wrzenia) - wszystkie trzy w jednej siateczce muślinowej

Fermentacja i butelkowanie:

Fermentacja burzliwa trwa 5-7 dni. Po tym czasie zlewamy piwo na fermentację cichą (bez drożdży zebranych na dnie) na 5-7 dni, pamiętając o dezynfekcji. Na ostatnie 4 dni fermentacji cichej należy wrzucić do fermentora 15g chmielu Equinox, 15g Amarillo i 20g Mosaic w wygotowanej siateczce muślinowej (dzięki temu uzyskamy dodatkowy aromat).

Butelkować z dodatkiem 3g cukru (w postaci syropu wodnego szybciej refermentuje) na butelkę 0,5 L. Po 5-7 dniach refermentacji w temperaturze pokojowej w nienasłonecznionym miejscu wstawić na dwie doby do lodówki. 

Opinie o produkcie (2)

3 sierpnia 2017

Serdecznie polecam ten zestaw! To była moja pierwsza warka i jestem zaskoczony jak dobre piwo można uzyskać z ekstraktów :) Wyszła klasyczna APA, średnio goryczkowa jak na APE, aromat fajny, nie za mocny. Jest baaardzo pijalna i orzeźwiająca. Nie wyszło zbyt wiele cytrusów w aromacie, ale może w pewnym stopniu zaważyła trochę za niska temp. fermentacji. Ogólnie jest i tak petarda, polecam! :)

10 września 2017

Polecam - świetna, wyrazista APA. Przyjemna goryczka, bardzo orzeźwiający aromat. Podczas fermentacji cichej, oprócz chmielu dodałem również suszoną skórkę cytryny - piwko wyszło świetne, w sam raz na koniec lata (chociaż jeszcze lepiej by się sprawdziło podczas lipcowych upałów). Jedyna uwaga - próbowałem piwa po 7, a następnie po 14 dniach refermentacji - definitywnie piwo potrzebuj dwóch tygodni, a nie jednego, żeby się ładnie ułożyć.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl