Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

BLACK IPA 12° BLG - piwo z ekstraktów

4.33333
79,00 zł 79.00

BLACK IPA 12° BLG - piwo z ekstraktów - piwo górnej fermentacji, wyraziste i goryczkowe.

 

Dostępność: ostatnie sztuki

Wysyłka w: 48 godzin

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 7 pkt [?]

Opis

Black IPA 12° BLG - górnej fermentacji, wyraziste i goryczkowe. Dzięki zastosowaniu aromatycznych chmieli otrzymujemy bogaty bukiet aromatów, który świetnie uzupełnia wyrazistość ciemnego ekstraktu. Końcowa ilość alkoholu nie przekracza 5%.

Skład zestawu:

Ekstrakt słodowy pale ale 1,7 kg,
Ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg,
Chmiel Columbus 30g,
Chmiel Ekuanot 30g,
Chmiel Simcoe 30g,
Drożdże suche - Safale US-05,
Instrukcja przygotowania piwa.

Sposób przygotowania:

Pojemniki z ekstraktami słodowymi wstawić do gorącej wody (np. do miski) na 10 minut aby je rozluźnić (upłynnić). 

W czajniku zagotować wodę i wlać ją do ⅔wysokości kubka z czystą łyżeczką. Ostudzić do temperatury max. 30, min. 20 st. Celsjusza. Wsypać drożdże. Po 15 minutach zamieszać. 

Do garnka wlać 5-10 L wody i rozpuścić ciemny ekstrakt słodowy. Podgrzać do wrzenia. Gotować na średnim ogniu (brzeczka musi lekko bulgotać) dodając chmiele (zgodnie z opisem poniżej).

Zdezynfekować fermentor. 

Na 5 minut przed końcem gotowania dodać drugi, jasny ekstrakt słodowy. 

Po gotowaniu zlać brzeczkę znad chmielu do zdezynfekowanego wcześniej fermentora. Osad zebrany na dnie wylać. Uzupełnić zimną (najlepiej przegotowaną) wodą do
objętości 23 litrów. 

Upewnić się, że brzeczka w fermentorze ma temp. 20-25 st. Celsjusza. Zamieszać drożdże (ponownie) i wlać do pojemnika. Fermentor zamknąć pokrywą z rurką fermentacyjną albo zostawić z lekko uchylonym wiekiem.

Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby umożliwić ujście CO2. 

Gotowanie i chmielenie:

Czas gotowania: 60 minut
Chmiel Columbus 30g, 45 min. (od 15 minuty wrzenia),
Chmiel Ekuanot 30g, 30 min. (od 30 minuty wrzenia),
Chmiel Simcoe 30g, 5 min. (od 55 minuty wrzenia).

Fermentacja i butelkowanie:

Fermentacja burzliwa trwa 5-7 dni. Po tym czasie zlewamy piwo na fermentację cichą (bez drożdży zebranych na dnie) na 5-7 dni, pamiętając o dezynfekcji.

Butelkować z dodatkiem 3g cukru (w postaci syropu wodnego szybciej refermentuje) na butelkę 0,5 L. Po 5-7 dniach refermentacji w temperaturze pokojowej w nienasłonecznionym miejscu wstawić na dwie doby do lodówki. 

Polecamy również

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl