Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

Cukromierz

0
11,60 zł 11.60

Winomierz (cukromierz) - do pomiarów  stężenia cukru w zakresie od 0 do 24°Blg poprzez bezpośredni odczyt.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Producent: Biowin

ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

Opis

Winomierz (cukromierz) - do pomiarów  stężenia cukru w zakresie od 0 do 24°Blg poprzez bezpośredni odczyt. 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu).

Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
-przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy,
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty,
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony.
Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

Sposób użycia:

W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.

Polecamy również

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl