Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

DRY STOUT 12° BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych

3.58
75,00 zł 75.00

DRY STOUT 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych. Dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów. Do samodzielnego chmielenia.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Kod produktu: 500-192

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 7 pkt [?]

Opis

Dry Stout 12o BLG

Skład zestawu:

- 1x ekstrakt słodowy jasny;
- 1x ekstrakt słodowy ciemny;
- jęczmień prażony 200g;
- pszenica prażona 200g;
- chmiel Hallertauer 60g;
- drożdże Safale S-04;

- siateczka muślinowa.

Sposób przygotowania:
 
Do garnka wlać 5L wody. Jęczmień i pszenicę wsypać do siateczki z zestawu i zawiązać. Włożyć woreczek do garnka i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, poruszając siateczką aby zwiększyć wydajność naparu.
 
W międzyczasie pojemniki z ekstraktami słodowymi wstawić do gorącej wody(np. do miski) na 10 minut aby je rozluźnić (upłynnić).
 
Po wyjęciu i wyciśnięciu siateczki z prażonymi ziarnami dodać wszystkie ekstrakty słodowe. Podgrzać do wrzenia. Dodać całą porcję chmielu. Gotować na mocnym ogniu, aby brzeczka intensywnie bulgotała przez 60 minut z chmielem.
 
W międzyczasie zdezynfekować fermentor.
 
Po gotowaniu delikatnie przelać brzeczkę do zdezynfekowanego wcześniej fermentora, aby zebrany na dnie osad pozostał w garnku. Uzupełnić zimną wodą do objętości 23 litrów.
 
Gdy temperatura brzeczki spadnie poniżej 26 st. C, należy wsypać drożdże. Fermentor zamknąć pokrywą z rurką fermentacyjną, intensywnie kołysać fermentorem(w celu napowietrzenia brzeczki) przez 3-5 minut. Odstawić do fermentacji. UWAGA! Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby fermentor obowiązkowo posiadał zamontowaną rurkę fermentacyjną zalaną wodą, umożliwiającą prawidłowe ujście CO2.
 
Fermentacja burzliwa trwa 5-7 dni w temp. 20-23 st. C. Po tym czasie zlewamy piwo na fermentację cichą z nad osadów znajdujących się przy dnie na 5-7 dni do zdezynfekowanego fermentora. Butelkować z dodatkiem 4g cukru na butelkę 0,5L. Po 5-7 dniach refermentacji w temp. pokojowej w nienasłonecznionym miejscu wstawić do klarowania w pozycji pionowej w chłodne, zacienione miejsce. Po tygodniu piwo jest gotowe.
 
Smacznego!

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl