Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 200,00 zł.
Promocje
Chmiel Chinook USA goryczkowy 100g
Chmiel Chinook USA goryczkowy 100g
15,00 zł 12,50 zł
szt.
Chmiel Chinook USA goryczkowy 30g
Chmiel Chinook USA goryczkowy 30g
6,00 zł 4,50 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.

ES Classic - zestaw do produkcji piwa z brewkitów i ekstraktów

4.0735
159,80 zł 159.80

ES Classic - browar domowy. Zestaw startowy do produkcji piwa z brewkitów i ekstraktów.

ES Cassic to kompletny zestaw elementów potrzebnych do rozpoczęcia przygody z domowym piwem.  Zrobienie piwa w domu wcale nie jest trudne, szybko się o tym przekonasz. Zwłaszcza że nie zabraknie ci sprzętu.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 3 dni

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 15 pkt [?]

Opis

ES Classic - browar domowy. Zestaw startowy do produkcji piwa z brewkitów i ekstraktów

ES Cassic to kompletny zestaw elementów potrzebnych do rozpoczęcia przygody z domowym piwem.  Zrobienie piwa w domu wcale nie jest trudne, szybko się o tym przekonasz. Zwłaszcza że nie zabraknie ci sprzętu.

Zestaw zawiera:

  • Fermentor transparentny 33 litrowy wyposażony w otwory na kranik i rurkę fermentacyjną (w pokrywie)
  • Rurka fermentacyjna
  • Uszczelka rurki fermentacyjnej
  • Kranik spustowy
  • Mieszadło piwowarskie
  • Termometr ciekłokrystaliczny samoprzylepny
  • Kapsle - 50 szt.
  • Kapslownica dwuramienna
  • Multimierz (cukromierz) z menzurką 
  • Nadwęglan sodu 100g
  • Wężyk 1,5m - do rozlewu piwa
  • Klips do przytrzymania wężyka
  • Zaworek grawitacyjny
  • Glukoza do refermentacji 200g
  • Glukoza do refermentacji 1 kg
  • Miarka do cukru
  • Woreczek muślinowy

 

Fermentor

To "wiadro" z kranikiem spustowym i rurką fermentacyjną. Będzie potrzebny do fermentacji i rozlewu piwa. Dzięki transparentności widzimy co się dzieje wewnątrz, bez konieczności uchylania pokrywki, co zwiększyłoby ryzyko zakażania. Fermentor jest zrobiony z plastiku dopuszczonego do kontaktu z żywnością. 

Mieszadło, multimierz, termometr, wężyk, klips

Rzadko mamy w domu odpowiednio dużą "łyżkę" nadającą się do warzenia piwa. Mieszadło ma długą wygodną rączkę. Ponad to nie chcemy mieszać brzeczki tą samą łyżką co np. kisiliśmy kapustę... :). Multimierz wygląda nieco jak spławik wędkarski i służy nam do mierzenia ekstraktu w stopniach Balinga, tzw. BLG. Pozwala określić czy fermentacja się skończyła i oszacować zawartość alkoholu. Naklejony na fermentor termometr ciekłokrystaliczny umożliwia nam kontrolowanie temperatury fermentacji. Wężyk ułatwia przelewanie brzeczki podczas całego procesu, zwłaszcza zlewanie znad chmielin (przy warzeniu z ekstraktów) oraz bezpieczne przelanie po fermentacji, aby móc zabutelkować piwo. Klips, mała rzecz, a robi wielką różnicę, gdy nie ma się czterech rąk aby wszystko przytrzymać.

Nadwęglan sodu

Brzmi jak pytanie na klasówce z chemii. Ale to prosta substancja o właściwościach odkażających, znana potocznie pod nazwą OXI lub tlen aktywny, posiadająca tą niebywale przydatną cechę, że po rozpuszczeniu w wodzie skutecznie sterylizuje każdą powierzchnie z którą się zetknie, ale już po ok 15 minutach utlenia się, tworząc neutralny i nie groźny związek. Właśnie te cechy przesądzają o jego przydatności.

Kapsle, kapslownica, zaworek grawitacyjny, glukoza

Jak zakapslować piwo w domu? I skąd bierze się w nim gaz? Nie jest to ani wielka sztuka, ani żadna tajemnica. Kapslownica dwuramienna to proste urządzenie, które zaciska szczelnie kapsel na butelce. Nie wymaga dużej siły. A gaz w piwie bierze się z refermentacji. Czyli gdy drożdże zjedzą już "wszytko" i fermentacja w wiadrze się zakończy, karmimy je niewielką ilością glukozy, ale tym razem zamykamy szczelnie w butelce, zamiast dać ujście CO2 przez rurkę fermentacyjną. Drożdże zjadają te 2-3 gramy glukozy, a dwutlenek węgla nie mając, gdzie uciec, rozpuszcza się w piwie. Takie to proste! 
Pozostały kilogram glukozy potrzebny będzie na początku, do uwarzenia piwa z brewkitu.  

 

Do zestawów startowych załączamy kod rabatowy -10% na następne zakupy!

 

W Zestawie znajduje się też instrukcja warzenia piwa, w prosty sposób wyjaśniająca na czym polega cały proces, i pokazujące, że wcale nie jest to trudne i skomplikowane!

Więcej szczegółów jak używać zestawu i warzyć piwo ze słodów, znajda państwo w instrukcjach do brewkitów i zestawów z ekstraktów. Surowce można wybrać z listy rozwijanej lub kupić osobno w zakładkach zestawy z ekstraktów i brewkity. ES Classic, po dokupieniu filtratora z oplotu, wskaźnika jodowego i termometru laboratoryjnego nadaje się również do warzenia piwa słodów.

Jeżeli mają państwo więcej pytań, chętnie odpowiemy. Zapraszamy do kontaktu:
email: biuro@esencjesmaku.pl tel: 576 698 919.

 

Zdjęcia poglądowe, nowe już wkrótce.

Polecamy również

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl