Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

ES Classic - zestaw do produkcji piwa z brewkitów i ekstraktów

4.2
139,00 zł 139.00

ES Classic - browar domowy. Zestaw startowy do produkcji piwa z brewkitów i ekstraktów.

ES Cassic to kompletny zestaw elementów potrzebnych do rozpoczęcia przygody z domowym piwem.  Zrobienie piwa w domu wcale nie jest trudne, szybko się o tym przekonasz. Zwłaszcza że nie zabraknie ci sprzętu.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 3 dni

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 13 pkt [?]

Opis

ES Classic - browar domowy. Zestaw startowy do produkcji piwa z brewkitów i ekstraktów

ES Cassic to kompletny zestaw elementów potrzebnych do rozpoczęcia przygody z domowym piwem.  Zrobienie piwa w domu wcale nie jest trudne, szybko się o tym przekonasz. Zwłaszcza że nie zabraknie ci sprzętu.

Zestaw zawiera:

  • Fermentor transparentny 33 litrowy wyposażony w otwory na kranik i rurkę fermentacyjną (w pokrywie)
  • Rurka fermentacyjna
  • Uszczelka rurki fermentacyjnej
  • Kranik spustowy
  • Reduktor osadów
  • Mieszadło piwowarskie
  • Termometr ciekłokrystaliczny samoprzylepny
  • Kapsle - 50 szt.
  • Kapslownica dwuramienna Entera
  • Multimierz (cukromierz) z menzurką 
  • Nadwęglan sodu 100g
  • Wężyk 1,5m - do rozlewu piwa
  • Klips do przytrzymania wężyka
  • Zaworek grawitacyjny
  • Glukoza do refermentacji 200g
  • Glukoza do refermentacji 1 kg
  • Miarka do cukru
  • Woreczek muślinowy

 

Fermentor

To "wiadro" z kranikiem spustowym i rurką fermentacyjną. Będzie potrzebny do fermentacji i rozlewu piwa. Dzięki transparentności widzimy co się dzieje wewnątrz, bez konieczności uchylania pokrywki, co zwiększyłoby ryzyko zakażania. Fermentor jest zrobiony z plastiku dopuszczonego do kontaktu z żywnością. 

Mieszadło, multimierz, termometr, wężyk, klips

Rzadko mamy w domu odpowiednio dużą "łyżkę" nadającą się do warzenia piwa. Mieszadło ma długą wygodną rączkę. Ponad to nie chcemy mieszać brzeczki tą samą łyżką co np. kisiliśmy kapustę... :). Multimierz wygląda nieco jak spławik wędkarski i służy nam do mierzenia ekstraktu w stopniach Balinga, tzw. BLG. Pozwala określić czy fermentacja się skończyła i oszacować zawartość alkoholu. Naklejony na fermentor termometr ciekłokrystaliczny umożliwia nam kontrolowanie temperatury fermentacji. Wężyk ułatwia przelewanie brzeczki podczas całego procesu, zwłaszcza zlewanie znad chmielin (przy warzeniu z ekstraktów) oraz bezpieczne przelanie po fermentacji, aby móc zabutelkować piwo. Klips, mała rzecz, a robi wielką różnicę, gdy nie ma się czterech rąk aby wszystko przytrzymać.

Nadwęglan sodu

Brzmi jak pytanie na klasówce z chemii. Ale to prosta substancja o właściwościach odkażających, znana potocznie pod nazwą OXI lub tlen aktywny, posiadająca tą niebywale przydatną cechę, że po rozpuszczeniu w wodzie skutecznie sterylizuje każdą powierzchnie z którą się zetknie, ale już po ok 15 minutach utlenia się, tworząc neutralny i nie groźny związek. Właśnie te cechy przesądzają o jego przydatności.

Kapsle, kapslownica, zaworek grawitacyjny, reduktor osadu, glukoza

Jak zakapslować piwo w domu? I skąd bierze się w nim gaz? Nie jest to ani wielka sztuka, ani żadna tajemnica. Kapslownica dwuramienna to proste urządzenie, które zaciska szczelnie kapsel na butelce. Nie wymaga dużej siły. A gaz w piwie bierze się z refermentacji. Czyli gdy drożdże zjedzą już "wszytko" i fermentacja w wiadrze się zakończy, karmimy je niewielką ilością glukozy, ale tym razem zamykamy szczelnie w butelce, zamiast dać ujście CO2 przez rurkę fermentacyjną. Drożdże zjadają te 2-3 gramy glukozy, a dwutlenek węgla nie mając, gdzie uciec, rozpuszcza się w piwie. Takie to proste! 
Pozostały kilogram glukozy potrzebny będzie na początku, do uwarzenia piwa z brewkitu.  

Reduktor osadów to mała nakładka na kranik pozwalająca uniknąć zassania osadów z dna fermentora, a zaworek grawitacyjny wydatnie ułatwi na rozlanie piwa do butelek i zaoszczędzi nam wiele pracy. Dzięki niemu unikniemy spienienia i napowietrzenia piwa przy napełnianiu butelek. Oba te zjawisk są niepożądane. 

 

Do zestawów startowych załączamy kod rabatowy -10% na następne zakupy!

 

W Zestawie znajduje się też instrukcja warzenia piwa, w prosty sposób wyjaśniająca na czym polega cały proces, i pokazujące, że wcale nie jest to trudne i skomplikowane!

Więcej szczegółów jak używać zestawu i warzyć piwo ze słodów, znajda państwo w instrukcjach do brewkitów i zestawów z ekstraktów. Surowce można wybrać z listy rozwijanej lub kupić osobno w zakładkach zestawy z ekstraktów i brewkity. ES Classic, po dokupieniu filtratora z oplotu, wskaźnika jodowego i termometru laboratoryjnego nadaje się również do warzenia piwa słodów.

Jeżeli mają państwo więcej pytań, chętnie odpowiemy. Zapraszamy do kontaktu:
email: biuro@esencjesmaku.pl tel: 576 698 919.

 

Zdjęcia poglądowe, nowe już wkrótce.

Polecamy również

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl