Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

ES Profesional - browar domowy. Zestaw startowy do produkcji piwa domowego z słodów

0
420,00 zł 420.00

ES Profesional - browar domowy. Zestaw startowy do produkcji piwa domowego ze słodów -  to potężnie rozbudowany zestaw startowy. Z nim początek przygody piwowarskiej to istne "wejście smoka"!!! Jak coś robić, to porządnie.  

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 42 pkt [?]

Opis

ES Profesional - browar domowy. Zestaw startowy do produkcji piwa domowego ze słodów.

ES Profesional to potężnie rozbudowany zestaw startowy. Z nim początek przygody piwowarskiej to istne "wejście smoka"!!! Jak coś robić, to porządnie.  

Zestaw zawiera:

  • Fermentor pełny - transparentny, 33 litrowy
  • Fermentor transparentny 33 litrowy wyposażony w otwory na kranik i rurkę fermentacyjną (w pokrywie)
  • Rurka fermentacyjna
  • Uszczelka rurki fermentacyjnej
  • Kranik spustowy
  • Reduktor osadów
  • Mieszadło piwowarskie
  • Termometr laboratoryjny
  • Termometr ciekłokrystaliczny okrągły
  • Kapsle - 50 szt.
  • Kapslownica stołowa Ornella
  • Multimierz (cukromierz) z menzurką 
  • Nadwęglan sodu 1 kg
  • Wężyk 1,5m - do rozlewu piwa
  • Klips do przytrzymania wężyka
  • Zaworek grawitacyjny
  • Jodowy wskaźnik skrobi 20ml
  • Filtrator z oplotu
  • Glukoza do refermentacji 200g
  • 50 butelek 0,5l Vichy Light
  • Desprej 
  • Korek/zaślepka otworu fermentacyjnego
  • Miarkę do cukru
  • Suszarka FIX na 50 butelek
  • Sterylizator/myjka do butelek
  • Szczotka do butelek
  • Termometr Piwowarski na garnek
  • Woreczek muślinowy

 

Fermentory

Dwa fermentory niezwykle ułatwiają warzenie piwa z procesem zacierania słodów, a w szczególności rozlew piwa do butelek - potrzebną ilość glukozy wsypujemy do fermentora z kranikiem (z niego będziemy napełniać butelki) a piwo właśnie skończyło fermentację w drugim wiadrze. Bez niego trzeba odmierzyć żądaną ilość glukozy do każdej butelki osobno. Dzięki transparentności widzimy co się dzieje wewnątrz, bez konieczności uchylania pokrywki, co zwiększa ryzyko zakażania. Fermentory są zrobione z plastiku dopuszczonego do kontaktu z żywnością. 

Mieszadło, multimierz, termometry, wężyk, klips

Rzadko mamy w domu odpowiednio dużą "łyżkę" nadającą się do warzenia piwa. Mieszadło ma długą wygodną rączkę. Ponad to nie chcemy mieszać brzeczki tą samą łyżką co np. kisiliśmy kapustę... :). Multimierz wygląda nieco jak spławik wędkarski i służy nam do mierzenia ekstraktu w stopniach Balinga, tzw. BLG. Bez tej informacji piwo będzie zrobione „na oko” i „chyba jest ok”. Równie ważna jest temperatura, którą podczas zacierania precyzyjnie mierzymy termometrem laboratoryjnym, a naklejony na fermentor termometr ciekłokrystaliczny pozwala nam kontrolować temperaturę fermentacji. Umieszczając termometr piwowarski dzięki klipsowi na krawędzi garnka, widzimy zmiany temperatury bez konieczności ciągłego "stania z ręka w garze" Wężyk ułatwia przelewanie brzeczki podczas całego procesu, zwłaszcza zlewanie znad chmielin oraz bezpieczne przelanie po fermentacji, aby móc zabutelkować piwo. Klips, mała rzecz, a robi wielką różnice, gdy nie ma się czterech rąk aby wszystko przytrzymać.

Wskaźnik jodowy, filtrator z oplotu

Wskaźnik jodowy w prosty sposób pomoże nam sprawdzić czy zacieranie, pierwsza faza warzenia piwa ze słodów, przebiegła zgodnie z planem, czy należy ją jeszcze o parę minut przedłużyć. Filtrator z oplotu służy do oddzielenia słodów (w tym momencie nazywanego już młotem) od brzeczki, czyli części płynnej. Przykręcamy go wewnątrz fermentora do kranika. "Wynalezienie" filtratora z oplotu bardzo ułatwiło warzenie piwa w domu. Pierwotnie były to wężyki hydrauliczne w z których usuwano gumę i zaginano jeden z końców. Wiele sklepów nadal oferuje właśnie takie filtratory. Nasz filtrator od początku jest przeznaczony dla piwowarów, nigdy nie miał gumowego wężyka wewnątrz i jest profesjonalnie, elegancko zaślepiony na jednym z końców. 

Nadwęglan sodu, Desprej

Brzmi jak pytanie na klasówce z chemii. Ale to prosta substancja o właściwościach odkażających, znana potocznie pod nazwą OXI lub tlen aktywny, posiadająca tą niebywale przydatną cechę, że po rozpuszczeniu w wodzie skutecznie sterylizuje każdą powierzchnie z którą się zetknie, ale już po ok 15 minutach utlenia się, tworząc neutralny i nie groźny związek. Właśnie te cechy przesądzają o jego przydatności.
Desprej to lubiany przez piwowarów preparat do dezynfekcji na bazie alkoholu, z wygodnym atomizerem. Przydatny gdy chcemy coś szybko zdezynfekować.

Kapsle, kapslownica, zaworek grawitacyjny, reduktor osadu, glukoza

Jak zakapslować piwo w domu? I skąd bierze się w nim gaz? Nie jest to ani wielka sztuka, ani żadna tajemnica. Solidnie wykonana kapslownica stołowa Ornella łatwo i wygodnie kapsluje butelki. Nie wymaga dużej siły. A gaz w piwie bierze się z refermentacji. Czyli gdy drożdże zjedzą już "wszytko" i fermentacja w wiadrze się zakończy, karmimy je niewielką ilością glukozy, ale tym razem zamykamy szczelnie w butelce, zamiast dać ujście CO2 przez rurkę fermentacyjną. Drożdże zjadają te 2-3 gramy glukozy, a dwutlenek węgla nie mając, gdzie uciec, rozpuszcza się w piwie. Takie to proste! 
Reduktor osadów to mała nakładka na kranik pozwalająca uniknąć zassania osadów z dna fermentora, a zaworek grawitacyjny wydatnie ułatwi na rozlanie piwa do butelek i zaoszczędzi nam wiele pracy. Dzięki niemu unikniemy spienienia i napowietrzenia piwa przy napełnianiu butelek. Oba te zjawiska są niepożądane. 

Butelki, suszarka, sterylizator, szczotka

Vichy to elegancki, klasyczny kształt kojarzony jednoznacznie z piwem rzemieślniczym. Butelki są fabrycznie nowe. Sterylizator to pompka wstrzykująca strumień wody do butelki co znacznie ułatwia ich płukanie. Ale przede wszystkim, używając OXI, pozwala szybko zdezynfekować butelki. I warto mieć szczotkę do butelek, aby je móc umyć i użyć ponownie :).

Korek, miarka, woreczek

Te trzy drobne przedmioty, przez jednych nigdy nie używane, dla innych są niezbędnde. Korek zmienia pokrywę od rurki fermentacyjnej, w szczelne zamknięcie. Miarka do cukru używana jest przez piwowarów preferujących dosypywanie glukozy bezpośrednio do butelek. Proces chmielenia z woreczkiem muślinowym prawie całkowicie ogranicza ilość chmielin w brzeczce. Spróbuj, przekonaj się i wybierz swój styl warzenia. 

 

Do zestawów startowych załączamy kod rabatowy -10% na następne zakupy!

 

W Zestawie znajduje się też instrukcja ważenia piwa, w prosty sposób wyjaśniająca na czym polega cały proces, i pokazujące że wcale nie jest to trudne i skomplikowane!

Więcej szczegółów jak używać zestawu i warzyć piwo ze słodów, znajda państwo w instrukcjach do zestawów słodowych. Surowce można wybrać z listy rozwijanej lub kupić osobno w zakładce Zestawy z surowców. ES Beer Geek nadaje się również do ważenia piwa z brewkitów i ekstraktów.

Jeżeli mają państwo więcej pytań, chętnie odpowiemy. Zapraszamy do kontaktu:
email: biuro@esencjesmaku.pl tel: 576 698 919.

 Zdjęcia poglądowe, nowe już wkrótce.

Polecamy również

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl