Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

JASNE ALE 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych

4.64
55,00 zł 55.00

JASNE ALE 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych - dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów. Do samodzielnego chmielenia.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 10 dni

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]

Opis

JASNE ALE 12o BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych - dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów. Do samodzielnego chmielenia.

Skład zestawu:
- 2x ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg;
- chmiel Marynka 30g;
- drożdże Safbrew S-33;

Sposób przygotowania:
Pojemniki z ekstraktami słodowymi wstawić do gorącej wody (np. do miski) na 10
minut aby je rozluźnić (upłynnić).

W czajniku zagotować wodę i wlać ją do ⅔wysokości kubka z czystą łyżeczką.
Ostudzić do temperatury max. 30, min. 20 st. Celsjusza. Wsypać drożdże.
Po 15 minutach zamieszać.

Do garnka wlać 5-10 L wody i rozpuścić jeden jasny ekstrakt słodowy. Podgrzać
do wrzenia. Wrzucić chmiel w woreczku. Gotować na średnim ogniu(brzeczka
musi lekko bulgotać) przez 60 minut z chmielem.

Zdezynfekować fermentor.

Na 5 minut przed końcem gotowania wyjąć chmiel i dodać drugi jasny ekstrakt
słodowy.
Po gotowaniu przelać brzeczkę do zdezynfekowanego wcześniej fermentora.
Osad zebrany na dnie wylać. Uzupełnić zimną (najlepiej przegotowaną) wodą do
objętości 23 litrów.

Upewnić się, że brzeczka w fermentorze ma temp. 20-25 st. Celsjusza.
Zamieszać drożdże (ponownie) i wlać do pojemnika. Fermentor zamknąć
pokrywą z rurką fermentacyjną albo zostawić z lekko uchylonym
wiekiem (UWAGA!) Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który
może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby
umożliwić ujście CO2.

Fermentacja burzliwa trwa 5-7 dni. Po tym czasie zlewamy piwo na fermentację
cichą (bez drożdży zebranych na dnie) na 5-7 dni, pamiętając o dezynfekcji.
Butelkować z dodatkiem 3-4 g cukru (w postaci syropu wodnego szybciej
refermentuje) na butelkę 0,5 L. Po 5-7 dniach refermentacji w temp. pokojowej w
nienasłonecznionym miejscu wstawić na dwie doby do lodówki.

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl