Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

JASNE PSZENICZNE CYTRUSOWE 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych

4.5
65,00 zł 65.00

JASNE PSZENICZNE CYTRUSOWE 12 BLG -

Jasne klasyczne piwo pszeniczne górnej fermentacji, idealne na lato - lekkie i rześkie. Z dodatkiem skórek cytryn i pomarańczy. Zestaw na bazie ekstraktów słodowych - dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie.

Dostępność: ostatnie sztuki

Wysyłka w: 14 dni

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 6 pkt [?]

Opis

JASNE PSZENICZNE CYTRUSOWE 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych - dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów.

Skład zestawu:

- ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg
- ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg
- chmiel Hallertauer 30g,
- drożdże Safbrew WB-06,
- woreczek muślinowy,
- suszona skórka z pomarańczy,
- curacao,
- instrukcja przygotowania.

Sposób przygotowania:

Pojemniki z ekstraktami słodowymi wstawić do gorącej wody(np. do miski) na 10 minut aby je rozluźnić (upłynnić). W czajniku zagotować wodę i wlać ją do ⅔ wysokości kubka z czystą łyżeczką.  Ostudzić do temperatury max. 30, min. 20 st. Celsjusza. Wsypać drożdże. Po 15 minutach zamieszać.

Do garnka wlać 5-10L wody i rozpuścić jasny i pszeniczny ekstrakt słodowy. Podgrzać do wrzenia. Wrzucić chmiel w woreczku. Gotować na średnim ogniu (brzeczka musi lekko bulgotać) przez 60 minut z chmielem. Na ostatnie 10 minut gotowania wrzuć suszoną skórkę pomarańczy i curacao.

Zdezynfekować fermentor.

Na 5 minut przed końcem gotowania wyjąć chmiel. Po gotowaniu przelać brzeczkę do zdezynfekowanego wcześniej fermentora. Osad zebrany na dnie wylać. Uzupełnić zimną(najlepiej przegotowaną) wodą do objętości 23 litrów.

Upewnić się, że brzeczka w fermentorze ma temp. 18-22 st. Celsjusza (im bliżej 18 otrzymamy więcej nut goździkowych, 22 więcej nut bananowych). Zamieszać drożdże (ponownie) i wlać do pojemnika. Fermentor zamknąć pokrywą z rurką fermentacyjną albo zostawić z lekko uchylonym wiekiem (UWAGA! Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby umożliwić ujście CO2 z fermentora). Fermentacja burzliwa trwa 5-7 dni. Po tym czasie zlewamy piwo na fermentację cichą (bez drożdży zebranych na dnie) na 5-7 dni, pamiętając o dezynfekcji. Butelkować z dodatkiem 2,5-3,5g cukru (w postaci syropu wodnego szybciej refermentuje) na butelkę 0,5L.

Po 5-7 dniach refermentacji w temp. pokojowej w nienasłonecznionym miejscu wstawić na dwie doby do lodówki.

Smacznego!

Polecamy również

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl