
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Jęczmień prażony Viking Malt 100g





Jęczmień prażony Viking Malt 100g, powyżej 1000 °EBC - Stosuje się jako dodatek do produkcji bardzo ciemnych piw typu Dark Beer, Stout, Porter w ilości do 10% udziału w zasypie ziarna.
Opis
Jęczmień prażony Viking Malt 100g, powyżej 1000 °EBC - uzyskiwany jest w procesie prażenia surowego, wyczyszczonego jęczmienia browarnego w temperaturze dochodzącej nawet do 200°C i dość długim czasie. Spowodowane jest to znacznie wyższą wilgotnością (ok. 14%) w porównaniu do surowca dla słodów czekoladowych (słód pilzneński ok. 5%). Tak jak słody czekoladowe wykazuje mączny charakter przełomu ziarna. Stosuje się jako dodatek do produkcji bardzo ciemnych piw typu Dark Beer, Stout, Porter w ilości do 10% udziału w zasypie ziarna. Zakres barw dla tego słodu produkowanego przez Viking Malt wynosi powyżej 1000 °EBC.
Aby słód mógł zostać użyty do warzenia piwa należy go ześrutować. Jeśli nie posiadasz śrutownika możemy ześrutować go za Ciebie! Wybierz tak przy opcji wyboru Śrutowanie (koszt usługi to 1,10 zł za każdy rozpoczęty kilogram).
Dane techniczne
Waga | 100g |