Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

Niemiecki Pilsner 11,9 BLG zestaw na bazie ekstraktów słodowych

3.5
59,00 zł 59.00

Niemiecki Pilsner 11,9 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych - dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 3 dni

ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]

Opis

Niemiecki Pilsner 11,9 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych - dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów.

Single Hop!!!

Skład zestawu:

  • Niechmielony ekstrak słodowy jasny 2x1,7kg
  • Chmiel Hallertauer Tradition - 60g

Drożdże do wyboru:

Suche 

  • Fermentis W 34/70
  • Fermentis S-23

Płynne 

  • Fermentum Mobile FM30 Bohemska rapsodia
Jeżeli nie wiesz jakie drożdże wybrać, na początek radzimy wybrać drożdże Fermentis W 34/70
 
Sposób przygotowania:

Zdezynfekować fermentor.

Do możliwie jak największej objętości wody (maks. 27 litrów) dodać ekstrakt słodowy.

Chmielenie - 60 min.
Podgrzać do wrzenia i dodać chmiele w następującej kolejności:
Hallertauer Tradition - 15g - na początku wrzenia
Hallertauer Tradition - na ostatnie 10 min. wrzenia
Hallertauer Tradition - 10g - na ostatnie 10 min. wrzenia
Hallertauer Tradition - 20g - 0 min.(od razu po wyłączeniu palnika).
 

Po gotowaniu szybko schłodzić brzeczkę do temp. poniżej 15 st. C (przez dolanie wody do obj. 23L albo wstawienie garnka do wanny z zimną wodą. Należy wsypać drożdże. Fermentor z rurką fermentacyjną intensywnie kołysać(w celu napowietrzenia brzeczki) przez 5-7minut. Odstawić do fermentacji. UWAGA! Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby fermentor obowiązkowo posiadał zamontowaną rurkę fermentacyjną zalaną wodą, umożliwiającą prawidłowe ujście CO2.

Fermentować w temperaturze 12 st. C przez ok. 2 tygodnie. Przelać do butelek z dodatkiem 4g cukru na butelkę i refermentować przez 2 tygodnie w temp. 12 st. C. Leżakować przez 3 tygodnie w temp. 3 st. C.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl