Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

Niemiecki Pilsner 11,9 BLG zestaw na bazie ekstraktów słodowych

3.296
74,00 zł 74.00

Niemiecki Pilsner 11,9 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych - dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

ilość szt.
Zyskujesz 7 pkt [?]

Opis

Niemiecki Pilsner 11,9o BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych - dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów.

Skład zestawu:

Niechmielony suchy ekstrakt słodowy - 3kg
Chmiel Polaris - 30g
Chmiel Hallertauer Tradition - 30g
Drożdże Saflager W 34/70 
 
Sposób przygotowania:

Zdezynfekować fermentor.

 Do możliwie jak największej objętości wody (maks. 27 litrów) dodać ekstrakt słodowy.

Chmielenie - 60 min.
Podgrzać do wrzenia i dodać chmiele w następującej kolejności:
Polaris - 15g - na początku wrzenia
Polaris - 15g - na ostatnie 10 min. wrzenia
Hallertauer Tradition - 10g - na ostatnie 10 min. wrzenia
Hallertauer Tradition - 20g - 0 min.(od razu po wyłączeniu palnika).
 

Po gotowaniu szybko schłodzić brzeczkę do temp. poniżej 15 st. C(przez dolanie wody do obj. 23L albo wstawienie garnka do wanny z zimną wodą. Należy wsypać drożdże. Fermentor z rurką fermentacyjną intensywnie kołysać(w celu napowietrzenia brzeczki) przez 5-7minut. Odstawić do fermentacji. UWAGA! Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby fermentor obowiązkowo posiadał zamontowaną rurkę fermentacyjną zalaną wodą, umożliwiającą prawidłowe ujście CO2.

Fermentować w temperaturze 12 st. C przez ok. 2 tygodnie. Przelać do butelek z dodatkiem 4g cukru na butelkę i refermentować przez 2 tygodnie w temp. 12 st. C. Leżakować przez 3 tygodnie w temp. 3 st. C.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl