Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

OATMEAL STOUT 12° BLG - zestaw na bazie ekstraktów z częściowym zacieraniem

0.02
83,00 zł 83.00

Oatmeal Stout 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych z częściowym zacieraniem ze słodów tzw. partial mash.

Dostępność: ostatnie sztuki

Wysyłka w: 10 dni

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 8 pkt [?]

Opis

Oatmeal Stout 12 BLG  - zestaw na bazie ekstraktów słodowych z częściowym zacieraniem ze słodów tzw. partial mash. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają możliwości pełnego zacierania lub chcą spróbować wtajemniczać się w tę sztukę etapami. Partial mash jest techniką warzenia, którą chcemy propagować ze względu na jej efekty. Uważamy, że nie jest jeszcze w naszym kraju dość rozpowszechniona, lecz jak najbardziej godna uwagi.

Zestaw zawiera ześrutowane słody. Jeśli słód nie ma być przez nas ześrutowany, prosimy o informację podczas dokonywania zakupu.

Skład zestawu:
- 1x ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg;

- 1x ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg;
- 0,5kg ekstraktu słodowego suchego;
- płatki owsiane 400g;
- słód czekoladowy 150g
- jęczmień prażony 200g;
- pszenica prażona 200g;
- chmiel Hallertauer Tradition 30g;
- drożdże Safale S-04;

- siateczka muślinowa.

Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 5L wody. Jęczmień i pszenicę wsypać do siateczki z zestawu i zawiązać. Włożyć woreczek do garnka i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, poruszając siateczką aby zwiększyć wydajność naparu. Schłodzić do temp. 66 st. C(np. przez dolanie zimnej wody).
 
W międzyczasie pojemniki z ekstraktami słodowymi wstawić do gorącej wody(np. do miski) na 10 minut aby je rozluźnić(upłynnić).
 
Po schłodzeniu wywaru, wyjęciu i wyciśnięciu siateczki z prażonymi ziarnami dodać wszystkie ekstrakty słodowe oraz płatki owsiane i słód czekoladowy(w uprzednio wyczyszczonym woreczku)i utrzymywać(bardzo ważne!) w temperaturze 66 st. C przez 40 min. Następnie wyjąć siateczkę i podgrzać do wrzenia. Dodać całą porcję chmielu. Gotować na mocnym ogniu, aby brzeczka intensywnie bulgotała przez 60 minut z chmielem.
 
W między czasie zdezynfekować fermentor.
 
Po gotowaniu delikatnie przelać brzeczkę do zdezynfekowanego wcześniej fermentora, aby zebrany na dnie osad pozostał w garnku. Uzupełnić zimną wodą do objętości 23 litrów.
 
Gdy temperatura brzeczki spadnie poniżej 26 st. C, należy wsypać drożdże. Fermentor zamknąć pokrywą z rurką fermentacyjną, intensywnie kołysać fermentorem(w celu napowietrzenia brzeczki) przez 3-5 minut. Odstawić do fermentacji. UWAGA! Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby fermentor obowiązkowo posiadał zamontowaną rurkę fermentacyjną zalaną wodą, umożliwiającą prawidłowe ujście CO2.
 
Fermentacja burzliwa trwa 5-7 dni w temp. 20-23 st. C. Po tym czasie zlewamy piwo na fermentację cichą z nad osadów znajdujących się przy dnie na 5-7 dni do zdezynfekowanego fermentora. Butelkować z dodatkiem 4g cukru na butelkę 0,5L. Po 5-7 dniach refermentacji w temp. pokojowej w nienasłonecznionym miejscu wstawić do klarowania w pozycji pionowej w chłodne, zacienione miejsce. Po tygodniu piwo jest gotowe. Smacznego!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl