Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

Pale Ale 12° BLG - zestaw z ekstraktów Smart 10 l

0
42,90 zł 42.90

Pale Ale 12° BLG Smart 10 l - zestawy surowców Smart to szybkie i jednocześnie wyśmienite przepisy na 10 litrów (20 półlitrowych butelek) piwa, które można uwarzyć w około godzinę, nawet w najmniejszym mieszkaniu, dzięki naszym zestawom startowym ES Smart.

Dostępność: spodziewana dostawa

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]

Opis

Pale Ale 12° BLG Smart 10 l - zestawy surowców Smart to szybkie i jednocześnie wyśmienite przepisy na 10 litrów (20 półlitrowych butelek) piwa, które można uwarzyć w około godzinę, nawet w najmniejszym mieszkaniu, dzięki naszym zestawom startowym ES Smart.

Skład zestawu:

- ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg,
- chmiel Hallertauer 30 g,
- drożdże Safale US-05,
- glukoza 100 g
- 20 (+2 zapasowe) kapsle,
- instrukcja przygotowania.

Sposób przygotowania:

Pojemnik z ekstraktem słodowym wstawić do gorącej wody (np. do miski) na 10 minut, aby je rozluźnić (upłynnić).

Do niewielkiego garnka wlać 1 litr wody, zagotować. Wrzucić chmiel w muślinowym woreczku i gotować na średnim ogniu przez 60 minut w celu przygotowania herbaty chmielowej.

W międzyczasie do innego naczynia wlać około 2,5 litra wody i rozpuścić jasny ekstrakt słodowy. Podgrzać do wrzenia i gotować mieszankę (brzeczkę) na średnim ogniu przez 10-15 minut.

Zdezynfekować fermentor.

Po gotowaniu przelać brzeczkę do zdezynfekowanego wcześniej fermentora, dolać herbatę chmielową i uzupełnić wodą (przegotowaną i ostudzoną wodą z kranu lub wodą źródlaną ze sklepu) do objętości 10 litrów.

Upewnić się, że brzeczka w fermentorze ma temperaturę 20-25 st. Celsjusza. Następnie intensywnie potrząsać fermentor, żeby napowietrzyć brzeczkę i rozsypać na powierzchni całą saszetkę drożdży. Fermentor zamknąć pokrywą z rurką fermentacyjną albo zostawić z lekko uchylonym wiekiem (UWAGA! Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby umożliwić ujście CO2 z fermentora). 

Pozostawić w fermentorze na 10 dni w celu przeprowadzenia fermentacji. Temperatura fermentacji powinna wynosić pomiędzy 18 a 22 st. Celsjusza. Następnie butelkować z dodatkiem ok 3 g glikozy  0,5 l.

Po 5-7 dniach refermentacji w butelkach w temperaturze pokojowej w nienasłonecznionym miejscu wstawić na dwie doby do lodówki. Podawać schłodzone. 

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl