Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

RIS 24° BLG - piwo z ekstraktów z częściowym zacieraniem

5
119,00 zł 119.00

RIS 24 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych z częściowym zacieraniem ze słodów tzw. partial mash. Zestaw pozwala uwarzyć 18 litrów legendarnego już piwa Russian Imperial Stout.

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Kod produktu: 1002

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 11 pkt [?]

Opis

RIS 24 BLG  - zestaw na bazie ekstraktów słodowych z częściowym zacieraniem ze słodów tzw. partial mash. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają możliwości pełnego zacierania lub chcą spróbować wtajemniczać się w tę sztukę etapami. Partial mash jest techniką warzenia, którą chcemy propagować ze względu na jej efekty. Uważamy, że nie jest jeszcze w naszym kraju dość rozpowszechniona, lecz jak najbardziej godna uwagi.

Zestaw zawiera ześrutowane słody. Jeśli słód nie ma być przez nas ześrutowany, prosimy o informację podczas dokonywania zakupu.

Skład zestawu:
- 2x ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg;
- 1x ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg;
- 1kg polepszacza do piwa;
- słód czekoladowy 1200 300g
- jęczmień prażony 200g;
- pszenica prażona 200g;
- chmiel Marynka 90g;

- 2x drożdże Safale US-05;

- siateczka muślinowa.

Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 10L wody. Jęczmień i pszenicę wsypać do siateczki z zestawu i zawiązać. Włożyć woreczek do garnka i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, poruszając siateczką aby zwiększyć wydajność naparu. Schłodzić do temp. 66 st. C(np. przez dolanie zimnej wody).
 
W międzyczasie pojemniki z ekstraktami słodowymi wstawić do gorącej wody (np. do miski) na 10 minut aby je rozluźnić (upłynnić).
 
Po schłodzeniu wywaru, wyjęciu i wyciśnięciu siateczki z prażonymi ziarnami dodać wszystkie ekstrakty słodowe oraz polepszacz do piwa i słód czekoladowy (w uprzednio wyczyszczonym woreczku) i utrzymywać (bardzo ważne!) w temperaturze 66 st. C przez 40 min. Następnie wyjąć siateczkę i podgrzać do wrzenia. Dodać całą porcję chmielu. Gotować na mocnym ogniu, aby brzeczka intensywnie bulgotała przez 60 minut z chmielem.
 
W między czasie zdezynfekować fermentor.
 
Po gotowaniu delikatnie przelać brzeczkę do zdezynfekowanego wcześniej fermentora, aby zebrany na dnie osad pozostał w garnku. Uzupełnić zimną wodą do objętości 19 litrów.
 
Gdy temperatura brzeczki spadnie poniżej 25 st. C, należy wsypać dwie saszetki drożdży. Fermentor zamknąć pokrywą z rurką fermentacyjną, intensywnie kołysać fermentorem (w celu napowietrzenia brzeczki - ważne zwłaszcza w przypadku tego mocnego piwa) przez 3-5 minut. Odstawić do fermentacji. UWAGA! Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby fermentor obowiązkowo posiadał zamontowaną rurkę fermentacyjną zalaną wodą, umożliwiającą prawidłowe ujście CO2.
 
Fermentacja burzliwa trwa minimum 14 dni w temp. 18-22 st. C. Po tym czasie należy sprawdzić czy proces fermentacji się zatrzymał (np. mierząc czy BLG się nie zmieniło w 13 i 15 dniu). Nastepnie zlewamy piwo na fermentację cichą z nad osadów znajdujących się przy dnie do zdezynfekowanego fermentora. Fermentacja cicha powinna trwać nie krócej niż 21 dni. Butelkować z dodatkiem 2.5g cukru na butelkę 0,5L. Po 21 dniach refermentacji i leżakowania w temp. pokojowej w nienasłonecznionym miejscu wstawić do klarowania w pozycji pionowej w chłodne, zacienione miejsce. Po kolejnym tygodniu piwo jest gotowe. Smacznego!

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl