
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.
Słód karmelowy 150 Viking Malt 100g





Słód karmelowy 150 Viking Malt 100g - uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C. Dopełnia smaku piwa i pogłębia kolor.
Opis
Słód karmelowy 150 Viking Malt 100g - uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C. Przełomowym momentem jest proces scukrzania, który zachodzi w temp. ok. 82-85°C i trwa 10 minut. Po tym etapie następuje szybki wzrost temperatury w bębnie, dzięki czemu słód w dalszym etapie uzyskuje właściwą barwę i aromat. Po wyprażeniu ziarno jest intensywnie chłodzone. Tak jak wszystkie słody z tego rodzaju, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna. Dopełnia smaku piwa i pogłębia kolor.
Stosowany do produkcji piw typu Dark Beer, Porter, Stout, Red Ale, Brown Ale, Amber. Zakres barw dla tego słodu produkowanego przez Viking Malt wynosi 100 - 180 °EBC.
Aby słód mógł zostać użyty do warzenia piwa należy go ześrutować. Jeśli nie posiadasz śrutownika możemy ześrutować go za Ciebie! Wybierz tak przy opcji wyboru Śrutowanie (koszt usługi to 1,10 zł za każdy rozpoczęty kilogram).
Dane techniczne
Waga | 100g |