Słód karmelowy 150 Viking Malt 1kg





Słód karmelowy 150 Viking Malt 1kg - uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C. Dopełnia smaku piwa i pogłębia kolor.
Opis
Słód karmelowy 150 Viking Malt 1kg - uzyskiwany jest podczas prażenia słodu zielonego w temperaturze dochodzącej do 200°C. Przełomowym momentem jest proces scukrzania, który zachodzi w temp. ok. 82-85°C i trwa 10 minut. Po tym etapie następuje szybki wzrost temperatury w bębnie, dzięki czemu słód w dalszym etapie uzyskuje właściwą barwę i aromat. Po wyprażeniu ziarno jest intensywnie chłodzone. Tak jak wszystkie słody z tego rodzaju, po przełamaniu ukazuje krystaliczny charakter ziarna. Dopełnia smaku piwa i pogłębia kolor.
Stosowany do produkcji piw typu Dark Beer, Porter, Stout, Red Ale, Brown Ale, Amber. Barwa: 100 - 180 °EBC.
Aby słód mógł zostać użyty do warzenia piwa należy go ześrutować. Jeśli nie posiadasz śrutownika możemy ześrutować go za Ciebie! Wybierz tak przy opcji wyboru Śrutowanie.
Dane techniczne
Waga | 1 kg |