Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 200,00 zł.
Promocje
FM21 Odkrycie sezonu Fermentum Mobile
FM21 Odkrycie sezonu Fermentum Mobile
24,00 zł 21,60 zł
szt.
FM31 Bawarska dolina Fermentum Mobile
FM31 Bawarska dolina Fermentum Mobile
24,00 zł 18,00 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Podając email wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z Polityka prywatności sklepu.

Winomierz- multimierz

3.59934
16,75 zł 16.75

Multimierz/winomierz- wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 3 dni

Producent: Biowin

ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

Opis

Multimierz/winomierz - wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).

Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu).
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

BADANIE MOSZCZU
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.
Przykład:
Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %.


BADANIE BRZECZKI PIWNEJ
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl