Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

Żelatyna kwasowa 10g - do klarowania win czerwonych

0
2,90 zł 2.90

Żelatyna kwasowa 10g- do klarowania win czerwonych - jeśli trunek nie sklarował się w zadowalającym stopniu zaleca się stosowanie środków wspomagających ten proces. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

Opis

Żelatyna kwasowa 10g- do klarowania win czerwonych - jeśli trunek nie sklarował się w zadowalającym stopniu zaleca się stosowanie środków wspomagających ten proces. 

Opis produktu:
W ofercie dostępne są dwa rodzaje środków klarujących: 
Klarowin skuteczny środek w postaci proszku do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Stosowany głównie do win białych i różowych, w przypadku wysoko garbnikowych należy przeprowadzić wstępne próby czy nie odbarwi płynu. Opakowanie 10 g Klarowinu wystarcza na sklarowanie 10 l płynu. 
Żelatyna kwasowa środek w formie krystalicznej, skutecznie usuwa zmętnienia wywołane obecnością substancji barwnikowych i garbnikowych występujących głównie w winach i sokach czerwonych. Żelatyna sprzedawana jest w porcjach 7 g, co wystarcza na sklarowanie 30-50 l płynu 

Użytkowanie: 
Odpowiednią porcję KLAROWINU wsypać należy do 100 ml wody i dobrze wymieszać. Tak sporządzoną mieszaninę pozostawić na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlewamy do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu. 
Odpowiednią porcję ŻELATYNY rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Tak sporządzoną mieszaninę wlać do klarowanego wina lub soku i dokładnie wymieszać. Pamiętać o przestrzeganiu zalecanych dawek, aby nie przedawkować środka. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu. 
Zbyt duży dodatek substancji klarujących powoduje tak zwane przeklarowanie, stwarzające niebezpieczeństwo powstawania w winie następnych zmętnień. W związku z tym bezpieczniej jest wykonać wstępne próby na mniejszej ilości płynu

UWAGA: 
Środki należy stosować tylko wówczas, jeśli jest się stu procentowo pewnym, że fermentacja dobiegła końca. W przeciwnym razie powstający w trakcie fermentacji dwutlenek węgla będzie uniemożliwiał opadanie cząsteczek zaadsorbowanych przez środki klarujące. 

Charakterystyka produktu:
Środki posiadają atest PZH (Państwowy Zakład Higieny) 
- W skład klarowinu wchodzi bentonit sodowo-potasowy. Środek nie wchodzi w reakcję z winem. 
- Żelatyna jest środkiem kwasowym, który w przypadku przedawkowania może spowodować utratę barwy i smaku wina.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl