Masz 0 rzecz(y) w koszyku

Razem: 0,00 zł do kasy
wyszukiwarka zaawansowana

Żytnie Ale 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych

0
65,00 zł 65.00

ŻYTNIE ALE 12 BLG - zestaw na bazie ekstraktów słodowych, z częsciowym zacieraniem. Dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności piwowarskie. To kolejny stopień wtajemniczenia po warzeniu z brewkitów. Do samodzielnego chmielenia.

Dostępność: spodziewana dostawa

Producent: Esencje Smaku

ilość szt.
Zyskujesz 6 pkt [?]

Opis

Skład zestawu:

2 x Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY - 1,7 kg,
Słód Żytni - 1 kg,
Słód Pszeniczny 0,2 kg,

Chmiel Lubelski - 30 g,

Drożdże Safbrew WB-06 - 1 saszetka,

Siateczka do chmielu,
Instrukcja przygotowania. 

Sposób przygotowania:

Pojemniki z ekstraktami wstawić do gorącej wody (np. do miski) na 10 minut, aby je rozluźnić (upłynnić).

Do garnka wlać 5-10 l wody i podgrzać do 66 st. C. Dodać ekstrakty, rozmieszać. Dodać żyto oraz pszenicę (oba umieszczone w siateczce), i utrzymywać (bardzo ważne!) w temperaturze 66 st. C przez 40 min. Następnie wyciągnąć siateczkę z żytem i pszenicą podgrzać wodę do wrzenia. Dodać całą porcję chmielu (umieszczonego we wcześniej wyczyszczonej siateczce). Gotować przez 60 minut na mocnym ogniu, aby brzeczka intensywnie bulgotała.
 
Po gotowaniu delikatnie przelać brzeczkę do zdezynfekowanego wcześniej fermentora, aby zebrany na dnie osad pozostał w garnku. Uzupełnić zimną wodą do objętości 23 litrów.
 
Gdy temperatura brzeczki spadnie poniżej 26 st. C, należy wlać wcześniej uwodnione drożdże. Fermentor zamknąć pokrywą z rurką fermentacyjną, intensywnie kołysać fermentorem (w celu napowietrzenia brzeczki) przez 3-5 minut. Odstawić do fermentacji. UWAGA! Podczas fermentacji wytwarza się dwutlenek węgla, który może prowadzić nawet do wybuchu fermentora. Dlatego bardzo ważne jest, aby fermentor posiadał zamontowaną rurkę fermentacyjną zalaną wodą, umożliwiającą prawidłowe ujście CO2.
 
Fermentacja burzliwa trwa 5-7 dni w temp. 20-23 st. C. Po tym czasie do zdezynfekowanego fermentora zlewamy piwo na fermentację cichą z nad osadów znajdujących się przy dnie na 5-7 dni. Butelkować z dodatkiem 4 g cukru na butelkę 0,5 l. Po 5-7 dniach refermentacji w temp. pokojowej w zacienionym miejscu wstawić do klarowania w pozycji pionowej w chłodne, zacienione miejsce. Po tygodniu piwo jest gotowe.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl